IJsrunners

IJSRUNNERS

Van oktober tot maart vertrekken er iedere zaterdagmiddag bussen met kinderen, trainers en veterouders vanaf het Wantveld in Noordwijk en via de Brink in Noordwijkerhout richting de ijsbaan Kennemerland in Haarlem. Daar krijgen de kinderen ruim een uur schaatsles en wordt er geoefend voor de K.N.S.B. schaatsdiploma’s. Er is veel ruimte voor vermaak. Rond 5 december is er ‘zwarte Pieten schaatsen’, we schaatsen een mini-Elfstedentocht met aan het einde een elfstedenkruisje, en bij voldoende vorst schaatsen we een Jagermeestertocht op onze eigen Jhr. Geversbaan.

Klik op het gewenste item voor meer informatie.

Vervoer

Wij rijden met bussen naar en van de ijsbaan Kennemerland in Haarlem. De bussen worden genummerd. Ieder kind wordt in een bus ingedeeld, zodat het voor de ouders, kinderen en trainers duidelijkheid geeft waar de kinderen zitten. Wij stellen het op prijs als uw kind verhinderd is, dit door te geven aan de trainer. Ook als u komt kijken naar uw kind en uw kind met eigen vervoer mee naar huis neemt is het belangrijk dat wij op de hoogte zijn, zodat wij niet hoeven te zoeken naar uw kind. Ouders die willen komen kijken zijn van harte welkom, maar kunnen helaas niet met de bus mee. Veterouders mogen wel meerijden met de bus. Het vertrek en aankomst van de bussen is op het parkeerterrein aan het Wantveld in Noordwijk. Omdat een flink aantal van onze jeugdleden uit Noordwijkerhout, De Zilk en Hillegom komt, stoppen we vanaf komend seizoen ook op de Brink in Noordwijkerhout. Voor de juiste vertrek-en aankomsttijden zie jaarplanning. Zorg dat u op tijd bent bij vertrek en aankomst!

Schaatskleding

 Aan het begin van het winterseizoen krijgen alle kinderen een trainingspak en een smartcap in bruikleen van de N.IJ.C.. Schaatsen kunnen bij de ijsclub gehuurd worden als het kind geen eigen schaatsen heeft. Het dragen van het N.IJ.C. trainingspak is i.v.m. de uniformiteit en herkenbaarheid verplicht. Met ingang van dit seizoen heeft het bestuur van de ijsclub besloten i.v.m. de veiligheid van de kinderen smartcaps (een soort helm) aan te schaffen. Ook het dragen van de smartcap is verplicht, evenals het dragen van handschoenen (geen smartcap en/of handschoenen dragen betekent niet schaatsen).

Voor de kinderen die op de niet overdekte binnenbaan schaatsen: geef een regenjas mee en droge kleding voor de terugreis.

De nu volgende adviezen zijn natuurlijk per kind verschillend, het ene kind heeft het nu eenmaal sneller koud dan het andere. Het is wel zo dat hoe jonger het kind is, hoe warmer het gekleed moet worden!

Bij een buitentemperatuur van 5 – 10 graden is het meestal voldoende als er een hemd of T-shirt en een trui of ski-pully onder het trainingspak gedragen wordt.

Bij een buitentemperatuur van 0 tot 5 graden is een extra trui of sweater aan te raden.

Bij een buitentemperatuur van 0 tot -5 graden is thermo-ondergoed of een legging/pyamabroek onder de trainingsbroek, of een joggingbroek over de trainingsbroek lekker warm. Voor het bovenlijf kunt u uw kind een extra warme trui of een fleecevest voor onder de schaatsjas of een bodywarmer erover.

Bij een buitentemperatuur van -5 tot -10 gaden kan er een warme jas of windstopper over de schaatsjas gedragen worden, met eventueel een sjaal en muts.

En als het nog kouder is, in ieder geval thermosokken.

Als uw kind snel last heeft van koude voeten, kunt u overwegen om hoesjes over de schaatsen aan te schaffen. Na het schaatsen is het vaak lastig om in strakke schoenen of laarzen te komen. Makkelijke (en warme!) schoenen zijn daarom beter.

 

Aandachtspunten

De kinderen moeten de volgende zaken meenemen:
– Schaatsen

– Doek om schaatsen droog te maken

– Schaatsbeschermers

– Handschoenen

– Smartcap

– Overhoezen

– Eventueel droge kleding voor de terugreis

– Voor de kinderen die op de binnenbaan schaatsen een regenjas

– Eten en drinken voor de terugreis

– Dvd voor in de bus 

Welke schaatsen?

We schaatsen op lage en combi-noren, afhankelijk van het niveau van het kind. De beginners en jongste kinderen beginnen met combi-noren. Vanaf 9 jaar/diploma C schaatsen ze op lage noren. Hoge noren worden in eerste instantie niet aangeraden. Het belangrijkste blijft het plezier in schaatsen. Blijkt dat het kind problemen heeft met schaatsen (bijvoorbeeld door zwakke enkels), dan is het mogelijk om over te stappen naar combi-noren. De NIJC verhuurt lage noren en combi-noren. U kunt zelf natuurlijk ook schaatsen kopen, echter geen ijshockey- of kunstschaatsen, want die ijzers zijn korter en hebben een andere ronding die niet geschikt zijn voor het langebaan schaatsen. Mocht u tweedehands schaatsen willen aanschaffen, laat u zich dan goed voorlichten of informeren. De maat van de schaats is zeer belangrijk. Te grote of te kleine schaatsen zijn onmogelijk om mee te schaatsen en bederven het schaatsplezier van uw kind. Schaatsen moeten perfect passen. Koop nooit schaatsen op de groei (blaren). Laat uw kind noren met sokken passen die hij/zij ook tijdens het schaatsen aan doet. Naadloze sokken zijn perfect, maar niet noodzakelijk. Bij aanschaf van tweedehands schaatsen gelden ook hier weer dezelfde regels. Let wel op wat u koopt. Vaak is de schoen van de schaats soepeler en heeft als nadeel dat de schoen nauwelijks ondersteuning geeft aan de voet. U kunt beter naar een goede zaak gaan waar u misschien iets meer betaald, dan dat u met slechte schaatsen de deur uit gaat met alle gevolgen van dien. Schaatsen moeten het hele seizoen door scherp zijn. Dit betekent dat de schaatsen regelmatig moeten worden geslepen. Nieuwe schaatsen zijn al geslepen en voorzien van de juiste rondingen. Tweedehands schaatsen moeten gecontroleerd worden op scherpte en rondingen. Is dat niet het geval, dan kan de winkel hiervoor zorgen. Voor het scherp maken van de schaatsen kunt u veelal ook bij een sportzaak terecht. De veters van de noren moeten heel zijn. Bij aanschaf van nieuwe veters is het verstandig om wasveters te kopen. Deze glijden niet terug en blijven goed zitten. Als u schaatsen huurt bij de NIJC zitten er geen schaatsbeschermers bij. Die moet u zelf kopen. Schaatsbeschermers dienen alleen gebruikt te worden om van en naar het ijs te lopen, anders beschadigen de ijzers. Ter voorkoming van roestvorming moeten de schaatsen na afloop afgedroogd worden en in een liefst droge doek worden gewikkeld. In geen geval mogen de beschermers om de schaatsen blijven zitten. Binnen een paar uur zit bij natte schaatsen roest op het ijzer, wat er vaak niet meer af gaat. NIJC zorgt voor goed materiaal, en verwacht dan ook dat de schaatsen goed onderhouden worden en in goede staat worden ingeleverd. Voor vragen kunt u altijd terecht bij de trainer van uw kind.

Aankomst schaatsbaan

Als de bussen op de parkeerplaats bij de ijsbaan aankomen, verzamelen de kinderen zich met hun eigen groep en trainer om gezamenlijk naar de ijsbaan te lopen. Bij binnenkomst kunnen de kinderen eerst naar het toilet indien nodig, waarna ze naar banken lopen om hun schaatsen aan te trekken. Wij vinden het plezier in het schaatsen het allerbelangrijkst!!! Bij de indeling van de groepen wordt daarom niet alleen gekeken naar het behaalde diploma, maar ook (en dat is wat ons betreft belangrijker) naar de leeftijd, verhouding jongens en meisjes en ook persoonlijke wensen (bv. vriendjes en vriendinnetjes bij elkaar). In de eerste paar weken wordt hier door de trainers goed naar gekeken en zo nodig van groep gewisseld, om zo te komen tot gelijkwaardige groepen. Als het kind graag met een vriendje of vriendinnetje in de groep of bus wil, is het belangrijk om dat aan te geven voor het seizoen begint. Wij kunnen er rekening mee proberen te houden met het indelen van de groepen. Zijn er specifieke zaken die wij moeten weten van uw kind, geef dit dan door. Denk hierbij aan gezondheids- of gedragsproblemen. Wij kunnen dan op een juiste manier handelen bij problemen.

Veterouders

Om de trainers te assisteren, vragen we iedere week vier ‘veterouders’ mee, twee voor de binnenbaan en twee voor de buitenbaan. Deze ouders helpen met het vastmaken van de schaatsen, kijken of kinderen goed zijn aangekleed, lopen eventueel mee met kleine kinderen naar het toilet, vangen kinderen op die even een aai over de bol nodig hebben, enz. Er is dus voor veterouders geen tijd om in de kantine iets te gaan drinken, ze zijn altijd wel ergens bij nodig. Om niet iedere keer dezelfde ouders hiermee te belasten, zou het fijn zijn als van ieder kind per seizoen één of twee keer een (groot)ouder meegaat als veterouder. Mark van Ruiten coördineert de veterouders, en hij zal u indien nodig wekelijks per mail hierover benaderen.

Schaatstraining

Wij schaatsen ongeveer 1:15 uur. Als de ijsmachines van het ijs zijn verzamelen de groepen op een vaste plek op de baan. Daarbij heeft de veiligheid op de baan een hoge prioriteit. Een van de dingen waarop streng wordt toegezien is het dragen van handschoenen/wanten en de smartcap. Dat is verplicht. Het schaatsen wordt bij de jongste kinderen spelenderwijs aangeleerd, waarbij plezier voorop staat. De oudere kinderen rijden al meer ronden en doen oefeningen op de 400-meterbaan. Aan het einde van de les mogen de kinderen nog even vrij schaatsen en de allerkleinsten doen vaak nog een spelletje. Pas aan het eind van het schaatsles mogen de kinderen van het ijs af. Aan het eind van het seizoen schaatsen alle kinderen voor een diploma.

Wedstrijden

 Schaatsen is, net als veel andere sporten, een wedstrijdsport. Wat is er leuker dan af en toe een wedstrijdje te rijden? Alle kinderen met een C-diploma die op de buitenbaan schaatsen, hebben een wedstrijdlicentie. In de loop van het seizoen zijn er een aantal mogelijkheden: een paar keer per seizoen wordt een beperkt aantal kinderen uitgenodigd bij jeugdwedstrijden in Haarlem.

Speciaal voor kinderen van 7 tot 13 jaar is er in Haarlem een competitie opgezet, nl. de IJskonijn-cup. Van oktober tot maart zijn er op vrijdagmiddag minimaal om de week wedstrijden in alle denkbare vormen van hardrijden op de schaats. Het is erg leuk om kennis te maken met alle verschillende disciplines binnen de schaatssport, en om je persoonlijke record neer te zetten en in de loop van het seizoen te verbeteren.

Het is ook mogelijk incidenteel in te schrijven op deze wedstrijden, je hoeft niet de hele competitie mee te schaatsen. Tijdens de wedstrijden is er begeleiding en een coach van de N.IJ.C. aanwezig.

Zomertraining

 Tijdens de zomermaanden (van mei tot en met september) blijven we ons actief met de schaatssport bezighouden. Er is dan iedere woensdagavond op het terrein van Fluks van 19 tot 20 uur trainen onder leiding van een aantal schaatstrainers. Er wordt spelenderwijs gewerkt aan schaatstechniek en conditie, de training is geschikt voor alle kinderen van de IJsrunners. Kom gerust eens kijken en meetrainen.

Voor de zomertraining zijn sportschoenen, een (lange) gymbroek, en shirt en een jasje/vest nodig, en een flesje water. Voor deze trainingen hoeft niets extra betaald te worden.

Kosten lidmaatschap

 De kosten voor het lidmaatschap bedragen € 167,00. Hierbij inbegrepen is: de busreis, abonnement, schaatsles, huur trainingspak en ribcap, diverse activiteiten tijdens het schaatsseizoen, diplomaschaatsen, afsluitmiddag, zomertraining. Het eventueel huren van schaatsen moet nog wel extra worden betaald.