IJsrunners

IJSRUNNERS

Van begin oktober tot half maart vertrekken er iedere zaterdagmiddag bussen met kinderen, trainers en veterouders vanaf het Wantveld in Noordwijk en via de Brink in Noordwijkerhout richting de ijsbaan Kennemerland in Haarlem. Daar krijgen de kinderen ruim een uur schaatsles en wordt er geoefend voor het K.N.S.B. vaardighedenpaspoort welke in de maand februari getest worden om de vorderingen te kunnen volgen. Hiernaast is er veel ruimte voor vermaak. Rond 5 december is er ‘zwarte Pieten schaatsen’, is er in december een 100 mtr. wedstrijdje voor alle kinderen, en is de laatste training standaard gereserveerd voor de mini-Elfstedentocht met aan het einde een elfstedenkruisje. Bij voldoende vorst schaatsen we een Jagermeestertocht en wedstrijdjes op onze eigen Jhr. Geversbaan.

Klik op het gewenste item voor meer informatie.

Vervoer

Wij rijden met 2 bussen naar en van de ijsbaan Kennemerland in Haarlem. De bussen worden genummerd en de kinderen van de binnenbaan zijn in bus 1 ingedeeld en de kinderen van de buitenbaan in bus 2. Elke heenreis turven we in de bus welke kinderen aanwezig zijn en vragen we ook of de kinderen mee terug rijden. Het is dus belangrijk, wanneer Uw kind de terugreis niet mee gaat hij/zij dit meld op de heenreis meld in de bus. Anders klopt de telling voor de terugreis niet en hebben we onnodig vertraging voor de terugreis.  Ouders die willen komen kijken zijn van harte welkom, maar kunnen alleen met de bus mee als er voldoende ruimte is. Dit altijd in overleg met de bus begeleider en kan pas in Noordwijkerhout bepaald worden. Veterouders mogen wel meerijden met de bus. Het vertrek en aankomst van de bussen is op het parkeerterrein aan het Wantveld in Noordwijk en De Brink in Noordwijkerhout.  Voor de juiste vertrek-en aankomsttijden zie jaarplanning. Zorg dat u op tijd bent bij vertrek en aankomst!

Schaatskleding

Aan het begin van het winterseizoen krijgen alle kinderen een trainingspak en een smartcap in bruikleen van de N.IJ.C.. Er is voor de oudere ijsrunners ook een helm beschikbaar welke tegen € 30,- borg (U ontvangt € 25,- retour bij inleveren) uitgegeven worden. Schaatsen kunnen bij de ijsclub gehuurd worden als het kind geen eigen schaatsen heeft. Het dragen van het N.IJ.C. trainingspak is i.v.m. de uniformiteit en herkenbaarheid verplicht. Ook het dragen van de smartcap of helm is verplicht, evenals het dragen van handschoenen (geen smartcap en/of handschoenen dragen betekent niet schaatsen).

De nu volgende adviezen zijn natuurlijk per kind verschillend, het ene kind heeft het nu eenmaal sneller koud dan het andere. Het is wel zo dat hoe jonger het kind is, hoe warmer het gekleed moet worden!

Bij een buitentemperatuur van 5 – 10 graden is het meestal voldoende als er een hemd of T-shirt en een trui of ski-pully onder het trainingspak gedragen wordt.

Bij een buitentemperatuur van 0 tot 5 graden is een extra trui of sweater aan te raden.

Bij een buitentemperatuur van 0 tot -5 graden is thermo-ondergoed of een legging/pyamabroek onder de trainingsbroek, of een joggingbroek over de trainingsbroek lekker warm. Voor het bovenlijf kunt u uw kind een extra warme trui of een fleecevest voor onder de schaatsjas of een bodywarmer erover.

Bij een buitentemperatuur van -5 tot -10 gaden kan er een warme jas of windstopper over de schaatsjas gedragen worden, met eventueel een sjaal en muts.

Als uw kind snel last heeft van koude voeten, kunt u overwegen om hoesjes over de schaatsen aan te schaffen. Na het schaatsen is het vaak lastig om in strakke schoenen of laarzen te komen. Makkelijke (en warme!) schoenen zijn daarom beter.

Aandachtspunten

De kinderen moeten de volgende zaken meenemen:
– Schaatsen

– Doek om schaatsen droog te maken

– Schaatsbeschermers

– Handschoenen

– Smartcap of helm

– Eten en drinken voor de terugreis (geen chips of andere etenswaren welke kruimelen in de bus)

Welke schaatsen?

We schaatsen op Viking combi-noren, Viking original lage noren of op Powerslide noren, afhankelijk van het niveau van het kind. De beginners en jongste kinderen beginnen met combi-noren. Kinderen die er aan toe zijn schaatsen op lage noren of Powerslide schaatsen. Hoge noren en/of klapschaatsen worden ten zeerste afgeraden. Het belangrijkste blijft het plezier in schaatsen. De NIJC verhuurt de genoemde schaatsen. U kunt zelf natuurlijk ook schaatsen kopen, echter ijshockey- of kunstschaatsen zijn niet toegestaan, want de ijzers van deze schaatsen zijn korter en hebben een andere ronding die niet geschikt zijn voor het langebaan schaatsen. Mocht u tweedehands schaatsen willen aanschaffen, laat u zich dan goed voorlichten of informeren. De maat van de schaats is zeer belangrijk. Te grote of te kleine schaatsen zijn onmogelijk om mee te schaatsen en bederven het schaatsplezier van uw kind. Schaatsen moeten perfect passen. Koop nooit schaatsen op de groei (blaren). Laat uw kind noren met sokken passen die hij/zij ook tijdens het schaatsen aan doet. Naadloze sokken zijn perfect, maar niet noodzakelijk. Bij aanschaf van tweedehands schaatsen gelden ook hier weer dezelfde regels. Let wel op wat u koopt. Vaak is de schoen van de schaats soepeler en heeft als nadeel dat de schoen nauwelijks ondersteuning geeft aan de voet. U kunt beter naar een goede zaak gaan waar u misschien iets meer betaald, dan dat u met slechte schaatsen de deur uit gaat met alle gevolgen van dien. Schaatsen moeten het hele seizoen door scherp zijn. Dit betekent dat de schaatsen regelmatig moeten worden geslepen. Nieuwe schaatsen zijn al geslepen en voorzien van de juiste rondingen. Tweedehands schaatsen moeten gecontroleerd worden op scherpte en rondingen. Is dat niet het geval, dan kan de winkel hiervoor zorgen. Voor het scherp maken van de schaatsen kunt u veelal ook bij een sportzaak terecht. De veters van de noren moeten heel zijn. Bij aanschaf van nieuwe veters is het verstandig om wasveters te kopen. Deze glijden niet terug en blijven goed zitten. Als u schaatsen huurt bij de NIJC zitten er geen schaatsbeschermers bij. Die moet u zelf kopen. Schaatsbeschermers dienen alleen gebruikt te worden om van en naar het ijs te lopen, anders beschadigen de ijzers. Ter voorkoming van roestvorming moeten de schaatsen na afloop afgedroogd worden en in een liefst droge doek worden gewikkeld. In geen geval mogen de beschermers om de schaatsen blijven zitten. Binnen een paar uur zit bij natte schaatsen roest op het ijzer, wat er vaak niet meer af gaat. NIJC zorgt voor goed materiaal, en verwacht dan ook dat de schaatsen goed onderhouden worden en in goede staat worden ingeleverd. Voor vragen kunt u altijd terecht bij de trainer van uw kind.

Aankomst schaatsbaan

Als de bussen op de parkeerplaats bij de ijsbaan aankomen, verzamelen de kinderen zich met hun eigen groep en trainer om gezamenlijk naar de ijsbaan te lopen. Bij binnenkomst kunnen de kinderen eerst naar het toilet indien nodig, waarna ze naar banken lopen om hun schaatsen aan te trekken. Wij vinden het plezier in het schaatsen het allerbelangrijkst!!! Bij de indeling van de groepen wordt daarom niet alleen gekeken naar het behaalde diploma, maar ook naar de leeftijd en ook persoonlijke wensen (bv. vriendjes en vriendinnetjes bij elkaar). In de eerste paar weken wordt hier door de trainers goed naar gekeken en zo nodig van groep gewisseld, om zo te komen tot gelijkwaardige groepen. Als het kind graag met een vriendje of vriendinnetje in de groep of bus wil, is het belangrijk om dat aan te geven voor het seizoen begint. Wij kunnen er rekening mee proberen te houden met het indelen van de groepen. Zijn er specifieke zaken die wij moeten weten van uw kind, geef dit dan door. Denk hierbij aan gezondheids- of gedragsproblemen. Wij kunnen dan op een juiste manier handelen bij problemen.

Veterouders

Om de trainers te assisteren, vragen we iedere week twee ‘veterouders’ mee. Deze ouders helpen met het vastmaken van de schaatsen, kijken of kinderen goed zijn aangekleed, lopen eventueel mee met kleine kinderen naar het toilet, vangen kinderen op die even een aai over de bol nodig hebben, enz.

Schaatstraining

Wij schaatsen ongeveer 65 minuten. Als de ijsmachines van het ijs zijn verzamelen de groepen op een vaste plek op de baan. Daarbij heeft de veiligheid op de baan een hoge prioriteit. Een van de dingen waarop streng wordt toegezien is het dragen van handschoenen/wanten en de smartcap. Dat is verplicht. Het schaatsen wordt bij de jongste kinderen spelenderwijs aangeleerd, waarbij plezier voorop staat. De oudere kinderen rijden al meer ronden en doen oefeningen op de 400-meterbaan. Aan het einde van de les mogen de kinderen nog even vrij schaatsen en de allerkleinsten doen vaak nog een spelletje. Pas aan het eind van het schaatsles mogen de kinderen van het ijs af. Aan het eind van het seizoen nemen we de oefeningen voor het schaatspaspoort.

Wedstrijden

Schaatsen is, net als veel andere sporten, een wedstrijdsport. Wat is er leuker dan af en toe een wedstrijdje te rijden?

Speciaal voor kinderen van 7 tot 13 jaar is er in Haarlem een competitie opgezet, nl. de IJskonijn-cup. Van oktober tot maart zijn er op zondagmiddag minimaal om de week wedstrijden in alle denkbare vormen van hardrijden op de schaats. Het is erg leuk om kennis te maken met alle verschillende disciplines binnen de schaatssport, en om je persoonlijke record neer te zetten en in de loop van het seizoen te verbeteren.

Het is ook mogelijk incidenteel in te schrijven op deze wedstrijden, je hoeft niet de hele competitie mee te schaatsen. Wel is het noodzakelijk om een KNSB wedstrijdlicentie aan te schaffen bij de KNSB. Tijdens de wedstrijden is er begeleiding en een coach van de N.IJ.C. aanwezig.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedragen € 173,30. Hierbij inbegrepen is: de busreis, abonnement, schaatsles, huur trainingspak en ribcap, diverse activiteiten tijdens het schaatsseizoen, diplomaschaatsen, afsluitmiddag. Het eventueel huren van schaatsen moet nog wel extra worden betaald.