Marathon 2018-2019

Marathon

In Haarlem werd afgelopen seizoen gestreden in zeven marathoncompetities. Er waren twee competities voor mannen jonger dan 40 jaar [C1 en C2], een competitie voor dames jonger dan 40 jaar [D] en 4 competities voor “masters” ouder dan 40 jaar [M1-M4]. De NIJC was in totaal met 19 rijders actief in 6 van deze competities. De wedstrijden begonnen in september 2018 en eindigden de laatste week van februari 2019. In totaal bestond een competitie uit 9 of 10 wedstrijden. Naast de wedstrijdrijders hebben we nog zo’n 4-6 rijders die enkel meetrainen.

In de C1 waren de families v.d. Hulst en Bisschops traditiegetrouw vooraan in de einduitslagen te vinden. Er zijn werkelijk geweldige wedstrijden gereden door onze C1 NIJC’ers. We komen daar later op terug. In de M3 was NIJC sterk vertegenwoordigd met 10 rijders. In de andere competities was NIJC niet of slechts door 1 of 2 rijder(s) vertegenwoordigd. Natuurlijk werd er in de competities voor het Haarlemklassement gereden, maar de onderlinge strijd tussen NIJC rijders was veelal nog spannender.

De trainingen werden afgelopen jaar verzorgd door Joost Vink en Mark v. Ruiten. Als zij er niet waren, werd hun rol overgenomen door Arjan v.d. Meer en Lisanne de Jong. Natuurlijk zijn onze trainers van grote waarde voor onze groep. Conditie, zo is de instructie, daar moet je zelf aan werken. Tijdens de trainingen wordt vooral gefocust op techniek. Hoe krijg je ontspanning in je slag op momenten dat het ietsje zachter gaat tijdens een wedstrijd en hoe zet je een versnellingen in? Wanneer is welke houding optimaal, hoe maak je optimaal gebruik van je valbeweging, bochtentechniek etc. Naast techniek worden intervaltrainingen gedaan met herstelpauzes die opzettelijk net te kort zijn om goed te herstellen. Er wordt dus aandacht geschonken aan alle elementen die tijdens wedstrijden van belang zijn. Joost, Mark, Arjan en Lisanne, bedankt.

Tijdens de slotavond in maart hebben we Simon Rog bedankt voor zijn 10-jaar-lange marathon-voorzitterschap. Simon heeft onze groep jarenlang gemotiveerd en hij zorgde voor allerlei zaken rondom het schaatsen. Hij herinnerde ons aan het begin van het seizoen steevast aan de vereiste mindset: “He mannen, dit is wel een wedstrijdgroep”. M.a.w. je moet wel goed voorbereid beginnen aan de wedstrijden. Simon was zelf ook een zeer fanatiek wedstrijdrijder. Het maakte niet uit op welk niveau hij reed, Simon ging er altijd vol in. Daar kan menig schaatsrijder over meepraten. Simon, nogmaals bedankt namens de club.  

2017-11-06_6926 foto

Nu over naar de wedstrijden. Hieronder voor de liefhebbers even wat statistieken. In tabel 1 worden gemiddelde rondetijden weergegeven van de verschillende competities. De niveaus van C2, Dames en Masters 3 competities waren ongeveer gelijk aan elkaar. De M4 zo’n 2 seconde per ronde langzamer. De M2 ging gemiddeld 2 sec. sneller per ronde dan de M3 en de M1 ging vervolgens weer 2 sec. sneller dan M2.

In tabel 2 staat de uitslag van het NIJC klassement. Het was met name bij de M3 spannend tot aan het eind. Het verschil tussen nummer 2 en nummer 6 is slechts 5 punten. Tijdens de allerlaatste wedstrijd kon de hele lijst nog verschuiven. Nog nooit eerder is het zo’n close finish geweest. Prachtig. Bij de C2 heeft Robin Heemskerk dit seizoen zijn debuut in de marathon gemaakt. Tijdens de eerste drie wedstrijden had hij nog moeite om het wedstrijdtempo bij te houden, maar vanaf de vierde wedstrijd heeft hij alles kunnen uitrijden en heeft hij zelfs een 32’er geklokt. Prachtig debuut Robin.

Competitie => C1/M1 C2/D M2 M3 M4
Gemiddelde rondetijd van hele seizoen   35,6 39,5 37,3 39,4 41,1
Gemiddelde rondetijden van de snelste wedstrijd van het seizoen 34,3 38,3 36,0 38,5 40,1
Gemiddelde van alle snelste ronden van het hele seizoen 29,1 32,0 31,6 33,6 35,0
Allersnelste ronde van het hele seizoen   28,6 30,9 30,7 33,0 33,5
Aantal ronden   60 35 40 35 25

Tabel 1: Rondetijden in Haarlem Marathon Baancompetities seizoen 2018-2019.               

De competities van C1 en M1 werden in één wedstrijd verreden. Zo ook voor C2 en dames.

Tabel 2: Uitslag NIJC Marathonklassement seizoen 2018-2019.

In de M1, M2 en Dames werden slechts 1 of 2 wedstrijden gereden door de NIJC’ers. Deze missen daarom in dit overzicht.

*        bij gelijk puntenaantal wordt het verschil gemaakt door onderling verschil van wedstrijden met laagste score.

Naast het NIJC klassement heeft onze club zich ook laten zien in andere competities. Een aantal uitslagen die zeker noemenswaardig is:

  • Eric Bisschops: 2e bij C1-Haarlem, 3x gewonnen in Haarlem; 6e in zesbanentoernooi.
  • Stan v.d. Hulst: 3e bij C1-Haarlem, 5x derde in Haarlem, In zesbanentoernooi: 5 wedstrijden in top 10 en 1x gewonnen in Den Haag, NIJC Jan de Ridder Trofee, volgend jaar naar landelijk B. Succes Stan.  
  • Denise v.d. Hulst Topdivisie Dames 34e, 19 punten. 
  • Mark v.d. Hulst landelijk B divisie 12e, 61 punten

Tot slot willen we nog stilstaan bij het overlijden van Jan de Ridder. Elk jaar reiken we de Jan de Ridder trofee uit. Korte beschrijving van de trofee:

Jan de Ridder was heel zijn leven lid van NIJC geweest en heeft alles gedaan wat met schaatsen te maken heeft. Hij was trainer, ijsmeester, jurylid bij lange baan schaatsen, starter en bij de marathon rondenteller, een echte duizendpoot. Hij was erelid van NIJC  en van het district. De beker dateert van 1984, 1 e winnaar was Arjan van der Meer, toen lange baan schaatser, winnaar in 2018 was Frans Koeman. De beker is voor degene die het beste gepresteerd heeft of de meeste progressie heeft laten zien. Alle betrokkenen binnen de NIJC marathon kunnen hun stem uitbrengen.

Hoe bijzonder was het dat Jan in maart zelf de trofee aan Stan v.d. Hulst heeft kunnen uitreiken tijdens de NIJC marathonslotavond van het seizoen. Een moment waarbij we Stan konden feliciteren met de trofee. Zeer ontroerend was natuurlijk het moment dat we Jan, staande tussen alle schaatsers, konden bedanken voor alles wat hij voor NIJC en het schaatsen heeft betekend.

Graag wil ik dit jaarverslag dan ook sluiten met de woorden: Beste Jan en familie de Ridder bedankt.

Pim Koeckhoven