Recreanten

RECREANTEN

Recreatief schaatsen vanaf 18 jaar. Gezellig schaatslessen volgen op donderdag- of vrijdagavond in Haarlem op verschillende niveaus. De gezelligheid van het met elkaar schaatsen staat voorop. Zowel tijdens het schaatsen als het “uurtje” er na. Er zijn 80 recreanten en 9 trainers. Nieuwe leden kunnen zich jaarrond aanmelden en tussentijds instromen.

Eigen vervoer

Vervoer van en naar de ijsbaan is met eigen vervoer. Wel kun je proberen om met elkaar mee te rijden. Vanuit Noordwijk is het ongeveer 25 minuten met de auto.

Tijden

Donderdagavond en vrijdagavond wordt er geschaatst in Haarlem op de volgende tijden:
– 19:30-20:00 warming-up
– 20:00-21:00 schaatsles van NIJC trainer
– 21:00-21:30 uitloop, cool-down
– 21:30-………. warme chocomel met slagroom

Schaatskleding

Wat stop je in je schaatstas:
– Schaatsen
– Schaatsbeschermers
– Handschoenen (verplicht)
– Helm (liefst) Muts (minimaal)
– Schaats droogdoek
– Versnaperingen en flesje water
Voor de schaatsjas en broek adviseren we strakke kleding. Eerder een maatje kleiner dan te groot. Omkleden kan thuis of in de kleedkamers bij de ijsbaan. Hier is ook gelegenheid om te douchen. De NIJC heeft voor de recreanten ook NIJC-kleding in de kledinglijn opgenomen. Zo hebben we NIJC-jasjes met en zonder windstopper in de NIJC kleuren. Deze kleding dien je zelf te bestellen,

Welke schaatsen

Welke schaatsen je koopt is afhankelijk van je schaatsdoelstellingen en je budget. Als je net begint en nog niet weet of je er lang mee doorgaat, koop je wellicht wat goedkopere schaatsen of 2e hands schaatsen. Zodra je de sport wat serieuzer gaat bedrijven adviseren we om op de schaatsen niet te bezuinigen. Schaatsen is een technische sport en het is daarom van belang dat de schaats goed past en dat je lichaam de gewenste schaatsbeweging goed kan doorzetten via de schaats op het ijs. De klapschaats is al niet meer weg te denken en tegenwoordig worden de schaatsen passend gemaakt aan je voet door gebruik van thermoplastische materialen.

Aankomst ijsbaan

Zorg dat je op tijdig bij de ijsbaan aankomt zodat je tijd hebt voor je warming-up. De ijsbaan gaat om 19:30 uur open en je kunt dan gelijk het ijs op. Indien je alvast wilt oefenen met pootje-over kun je er ook voor kiezen om even naar de binnenbaan te gaan en daar wat rondjes pootje-over te oefenen. De toegang tot de ijsbaan gaat via de kassa of met behulp van een toegangspasje. We kennen de volgende NIJC-abonnementsvormen: 1. Schaatsles + zelf toegang betalen Haarlem via kassa of 10-rittenpasje 2. Schaatsles + donderdagavond of vrijdagavond toegang abonnement/pasje Haarlem 3. Schaatsles + seizoensabonnement/pasje Haarlem Met een seizoensabonnement kun je op alle publieksuren schaatsen in Haarlem. De ijsbaan is voorzien van een gezellige kantine waar je terecht kunt voor koffie, thee een hapje en een drankje. Ook zijn er 4 kleedkamers met douchegelegenheid.

Niveaus trainingsgroepen

Recreanten worden ingedeeld naar niveau. Zowel donderdag- als vrijdagavond zijn er groepen van beginners tot ver gevorderden. De ver gevorderden zitten tegen het marathon niveau aan. Het schaatsniveau is afhankelijk van schaatservaring, techniek, conditie, snelheid en leeftijd. De trainingsgroepen worden niet ingedeeld op basis van gezelligheid. Wij gaan er namelijk van uit dat iedereen het meeste plezier aan het schaatsen beleefd indien er op niveau getraind kan worden. Plezier gaat voor gezelligheid

Schaatstraining

We verzamelen bij de trainer om 20:00 uur. Daarna krijg je tot 21:00 les, met een uitloopmogelijkheid tot 21:30 uur. Schaatsen kan tot 21:30 uur. We werken aan de schaatstechniek en aan de schaatsconditie. We staan aan de zijkant van de baan op het rechte eind aan de kant van de kantine. Hou rekening met anderen en je eigen veiligheid. Uitrijden aan de buitenkant van de baan -> de buitenste baan!. De snelle gevorderde schaatsers schaatsen op de binnenste ring, de gevorderden links op de middenbaan en de andere goden rechts op de middenbaan. Kijk goed uit bij de start van een oefening en aan het einde. Geef andere schaatsers de ruimte. Om 21:30 moeten we van het ijs af.

Wedstrijden

Bij de recreanten rijden we geen wedstrijden en worden geen diploma’s uitgereikt. Bij natuurijs op de Geversbaan wordt er ijs en weder dienende gestreden om de Geverscup. Deze wedstrijd staat ook open voor de recreanten.