Wedstrijd

SCHAATSGROEP WEDSTRIJD

Hier wordt het jaar rond getraind (vanaf 11 jaar) om je prestaties te verbeteren. Op diverse uren in de week worden trainingen verzorgd op de kunstijsbaan in Haarlem. De trainingen zijn gericht op deelname aan de wedstrijden die worden gereden in Haarlem en andere ijsbanen.

Trainingstijden

H01 – maandag – 17:30 – 18:35

H02 – maandag – 18:50 – 19:55

H03 – maandag – 20:10 – 21:15

H04 – woensdag – 18:00 – 19:15

H05 – donderdag – 18:00 – 19:15

H07 – zaterdag – 16:45 – 17:55

Vervoer

Er rijdt geen bus meer. Vervoer van en naar de baan moet onderling geregeld worden.

Schaatskleding

Wat stop je in je schaatstas:
– Schaatsen
– Schaatsbeschermers
– Handschoenen (verplicht)
– Muts
– Schaats droogdoek
– Licentie Wedstrijdabonnement-pas
– Versnaperingen en flesje water
Voor de schaatsjas en broek adviseren we strakke kleding. Eerder een maatje kleiner dan te groot. Omkleden kan thuis of in de kleedkamers bij de ijsbaan. Hier is ook gelegenheid om te douchen.

Welke schaatsen

Welke schaatsen je koopt is afhankelijk van je schaatsdoelstellingen en je budget. Als je net begint en nog niet weet of je er lang mee doorgaat, koop je wellicht wat goedkopere schaatsen of 2e hands schaatsen. Zodra je de sport wat serieuzer gaat bedrijven adviseren we om op de schaatsen niet te bezuinigen. Schaatsen is een technische sport en het is daarom van belang dat de schaats goed past en dat je lichaam de gewenste schaatsbeweging goed kan doorzetten via de schaats op het ijs. De klapschaats is al niet meer weg te denken en tegenwoordig worden de schaatsen passend gemaakt aan je voet door gebruik van thermoplastische materialen.

Trainingsgroepen

De trainingsgroepen worden ingedeeld op niveau per trainingsuur. Indelen bij wedstrijden is altijd gebaseerd op categorieën. Dit gebeurt op grond van leeftijd. Voor de vaststelling van de juiste categorie geldt de leeftijd die bereikt is vóór 1 juli van het betreffende schaatsseizoen. Peildatum 30 juni. Als voorbeeld: Word je op 30 juni 15, dan ga je naar categorie junioren B. Word je op 1 juli 15, dan blijf je nog een jaar categorie C.
– Pupillen: jonger dan 13 jaar
– Junioren C: 13 en 14 jaar
– Junioren B: 15 en 16 jaar
– Junioren A: 17 en 18 jaar
– Neo-senioren: 19 t/m 23 jaar
– Senioren:24 t/m 39 jaar
– Master: 40 jaar en ouder

Schaatstraining

Na de baanverzorging geeft de ijsmeester het ijs vrij, zodat de training kan beginnen. Je plaatst je schaatsbeschermers in de daarvoor bestemde vakken langs de baanbescherming. Je begint rustig met inrijden, wanneer iedereen op de baan is verzamel je bij je trainer. De training kan beginnen. Hou rekening met anderen en je eigen veiligheid. Uitrijden aan de buitenkant van de baan -> de buitenste baan!. De snelle gevorderde schaatsers schaatsen op de binnenste ring, de gevorderden links op de middenbaan en de andere goden rechts op de middenbaan. Kijk goed uit bij de start van een oefening en aan het einde. Geef andere schaatsers de ruimte. Na de training geeft de ijsmeester het sein dat het trainingsuur om is. Iedereen verlaat tijdig het ijs zodat er een baanverzorging kan plaats vinden. Vervolgens pak je je schaatsbeschermers en verlaat zo snel mogelijk het ijs. Wanneer er tijdens de training een baanverzorging plaats vindt, dient iedereen langs de kant stil te staan. Bij blauw zwaailicht wordt de training beëindigd; bij rood zwaailicht moet je snel de baan verlaten. Er zijn kleedkamers en douches aanwezig. Eten en drinken kan in het restaurant

Wedstrijden

Clubwedstrijden: deze worden gereden tussen de NIJC, Kees Jongert (Beverwijk) Zwanenburg, Velsen, Zaanstreek, STG Sassenheim en IJsclub Warmond. Vrije inschrijving. Baanwedstrijden: Hieraan nemen alle clubs deel waarvan de rijders een wedstrijdnummer in Haarlem hebben. De deelnemende clubs zijn o.a. Haarlem, Ter Aar, Velsen, Zwanenburg, Nut en Vermaak (Leimuiden), VZDO (Kudelstaart), Warmond, Kees Jongert (Beverwijk), STG Sassenheim en uiteraard de NIJC. Vrije inschrijving. Selectie- en overige wedstrijden: Onder deze categorie vallen de wedstrijden als baankampioenschappen, gewestelijke kampioenschappen, regiowedstrijden (voorselectie NK) en bijzondere trofeewedstrijden b.v. de Kees Jongert bokaal. Voor deze wedstrijden ontvangt men een uitnodiging. Recordwedstrijd Heerenveen: Deze wedstrijd is voor leden van de NIJC. Hiervoor kan men inschrijven. Voor deelname aan de recordwedstrijden in Heerenveen geldt wel dat er vooraf aan minimaal 3 wedstrijden deelgenomen moet zijn. Clubkampioenschap NIJC: Aan het eind van het seizoen is onze traditionele clubkampioenschap, verdeeld in diverse categorieën. Vanaf categorie junior A maakt men kans op de titel Clubkampioen. Het opgeven voor een wedstrijd moet minstens één week vooraf aan de wedstrijd gebeuren.

Toernooien

Jan van Gennip: Een jeugdtoernooi speciaal voor pupillen en junioren C1 de zaterdag aan het eind van het jaar. Kees Jongert Bokaal: Een toernooi waar vanuit iedere categorie op verschillende afstanden gestart wordt. De puntenverdeling vindt plaats aan de hand van het klassement per afstand. De vereniging met de meeste punten wint de Kees Jongert Bokaal. Toernooi vindt plaats op een zaterdag in februari. Zo zijn er nog verschillende toernooien op Haarlem, zoals de Haarlem Trofee, Baankampioenschappen ed. Ook ontvangt de Noordwijkse IJsclub uitnodigingen van verschillende Interclub-wedstrijden. Deze wedstrijden worden dan verreden op andere ijsbanen en gaan op uitnodiging.